MBSR Aandachttraining Mindfulness Moodz & Mindz

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

8-weekse MBSR-training 

 Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je ervaring in dit moment, zonder hierover te oordelen. Het gaat om een manier van leven waarbij je opener en bewuster in het leven staat. Mindfulness staat voor gerichte aandacht.

Menselijke aandacht werkt eigenlijk heel vreemd. Het is behoorlijk ongericht en doet veel dingen onbewust en op de automatische piloot. Het is snel afgeleid door vele prikkels die het krijgt in een druk bestaan. Dit kan leiden tot stress of paniek. Ook heeft de aandacht de neiging om enerzijds leuke positieve dingen bijna niet op te merken en anderzijds hardnekkig te blijven kleven op pijn, ongemak, op dingen die verkeerd zijn, die misgaan en op problemen.

Mindfulness combineert moderne psychologische inzichten met oude en beproefde vormen van meditatie en yoga. Mindfulness is niet gebonden aan een bepaalde religieuze context, maar kan worden ingezet op een makkelijk toepasbare, praktische manier. Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken die zich bijvoorbeeld richten op de adem of op ons lichamelijk bewustzijn. Veel mensen die een training gevolgd hebben vertellen beter gebruik te kunnen maken van hun vermogen om vanuit kracht en wijsheid om te gaan met alles wat zich in het leven voordoet.

Mindfulness gaat over je openstellen voor wat zich in je leven aandient, en dit met aandacht te bekijken. Hierdoor ontstaat er geleidelijk bewustzijn van verschillende patronen en automatische piloten in je leven. Herkenning hiervan geeft ruimte om andere keuzes te maken. Mindfulness ontwikkel je door het te oefenen, elke dag en elk moment opnieuw. Je leert beter met stress omgaan en op tijd te stoppen met doen of telkens maar bezig zijn. Ook ondersteunt de training je bij de lastige momenten of perioden in je leven.

Tijdens de training krijg je instructies en ga je aan de slag met de verschillende oefeningen uit het programma. Dit zijn onder andere eenvoudige yoga oefeningen en mindfulness meditatie, maar er zijn ook praktische oefeningen over omgaan met stress, grenzen en communicatie. Daarnaast is er uitgebreid aandacht voor de achtergronden bij deze thema’s.

Naast de wekelijkse bijeenkomst van 2,5 uur vraagt de training dagelijks ongeveer 45-60 minuten van je tijd. Dan oefen je thuis met bestanden die je ontvangt en werk je iedere week aan praktische opdrachten. Zo kun je mindfulness integreren in je dagelijks leven en bezigheden. Aandachttraining is geen gespreksgroep of therapie en er is geen speciale kennis, conditie of ervaring nodig om te kunnen deelnemen. Je oefent binnen de grenzen van je eigen mogelijkheden.

Datum en locatie 
De trainingslocatie is wisselend.
Alle trainingsdata en tijden vind je in de hier.

Kosten 350,- euro. Inbegrepen is een persoonlijk intake gesprek, materiaal zoals een werkmap en mp3 downloads met oefeningen. 9 bijeenkomsten ( 8 trainingsavonden en de stiltebijeenkomst)

 

Aanmelden                                   

Via het contactformulier. Hierna word je uitgenodigd voor een persoonlijk intakegesprek. Lees hier de aanmeldingsvoorwaarden.